Julkaistu 2.11.2023

Julkaistu

Mikä merinovilla?

Villa on 100% luonnonkuitu, jota on noin 8000 erilaista laatua.  Merinovillasta saadaan erittäin miellyttäviä, pehmeitä vaatteita. Lisäksi merinolla on suojaavia ominaisuuksia, se eristää erittäin hyvin ja tuottaa parhaan suojan kylmyyttä sekä kuumuutta vastaan. Kuidun luonnollinen keratiini tekee siitä palosuojatun, eikä se pala tai sula. Tässä artikkelissa Team Sportia kauppiaasi yhdessä Devoldin kanssa on kerännyt tietopaketin merinovillan hyödyistä ja käytettävyydestä.

Devold käyttää alusasuissaan vain hienointa merinovillaa. Merinovilla on 100% luonnonkuitua, jonka ominaisuuksia keinokuiduilla ei saada aikaan. Tätä ainutlaatuista merinovillaa saadaan merinolampaista, jotka ovat sopeutuneet elämään vaativissa olosuhteissa, joissa on lämpimät kesät ja kylmät talvet. Näin on kehittynyt erinomainen villalaatu, joka hengittää kesällä ja eristää talvella.

Tästä luonnollisesta ja pehmeästä ihmekuidusta voidaan valmistaa kehoa suojaavia asuja, jotka pitävät kehon lämpötilan miellyttävänä missä tahansa säässä ja ilmastossa.  Merinovillalla on luontaisia lämmönsäätelyominaisuuksia, jotka imevät ja poistavat kosteutta. Näiden ominaisuuksien ansiosta käyttäjä pysyy kuivana kosteissakin oloissa, ja keinokuiduista poiketen merinovilla ei kehitä pahaa hajua, edes useiden päivien käytön jälkeen.

Alla vielä tarkemmin mistä nämä loistavat ominaisuudet johtuvat.

Kosteudensiirto

Villa imee kosteutta ja pitää kehon kuivana. Kuiva ympäristö ehkäisee bakteerien muodostumista. Paha haju johtuu bakteereista, ei hiestä. Synteettiset kuidut ovat sileitä, ja bakteereja muodostuu eniten tasaisille pinnoille. Villakuidut ovat suomuisia, eivätkä pahaa hajua aiheuttavat bakteerit siksi viihdy näillä alustoilla.

Eristys

Kuidun läpi pääsevän ilman määrä riippuu kuidun eristävyydestä. Villakuidut ovat kiharia, joten villakangas sisältää keinokuitukangasta enemmän ilmaa. Näin villakankaan eristyskyky on parempi.

Lämmöntuotanto

Villa tuottaa lämpöä kastuessaan, ja villakuidut imevät kostetutta jopa 35% ominaispainostaan. Villa ei silloinkaan tunnu kostealta. Merinovilla imee suuren määrän kosteutta verrattuna keinokuituihin.

Entäs materiaalin hoito?

Kaikki Devold tuotteet voidaan konepestä villaohjelmalla. Total Easy Care-merkityt tuotteet voidaan lisäksi rumpukuivata matalassa lämpötilassa. Käännä tuotteet nurinpäin ennen pesua. Tavanomaiset pesuaineet sisältävät entsyymejä, jotka voivat vahingoittaa villakuituja. Siksi suositellaan käytettäväksi nestemäisiä villalle ja silkille tarkoitettua pesuainetta. Nämä pesuaineet eivät sisällä entsyymejä ja niillä on PH-neutraali koostumus, joka on kehitetty villatuotteita silmällä pitäen. Villatuotteet voivat kestää joitakin pesukertoja tavanomaisilla pesuaineilla, mutta pesuaineiden entsyymit vahingoittavat villakuituja toistuvassa pesussa.

Tervetuloa tutustumaan Devold mallistoon lähimpään Team Sportiaan ja pääset nauttimaan merinovillan loistavista ominaisuuksista läpi vuoden.