Julkaistu 11.4.2023

Julkaistu

Juoksukengän valinta

Hyvin varusteltujen urheiluliikkeiden seinät ovat täynnä toinen toistaan näyttävämpiä juoksukenkiä. Merkkejä ja malleja on lukuisia ja juuri sen oikean kengän valitseminen on äkkiseltään haastavaa. Usein kysytään, mikä on paras juoksukenkämalli? Tähän kysymykseen on mahdotonta vastata, sillä jokaisella juoksukengällä on oma käyttötarkoituksensa missä kengän ominaisuudet ovat parhaimmillaan.

Paras kenkä onkin se, joka sopii käyttötarkoitukseen, istuu juoksijan jalkaan ja kengässä on oikeat ominaisuudet käyttäjän askellukseen.

Maastoon, pitkälle lenkille vai kisakengäksi?

Juoksukengän valinta lähtee liikkeelle käyttötarkoituksesta. Maasto- ja polkujuoksuun löytyvät omat mallinsa, joissa on runsaasti pitoa ulkopohjassa, matalampi painopiste, mahdollisesti pistosuoja pohjassa ja päällinenkin on suunniteltu kovaan käyttöön.

New Balance Fresh Foam Hierro v7 on suunniteltu vaativassakin maastossa liikkumiseen ja juoksemiseen.

Maantiematkoille viidestä kilometristä aina maratonille asti on suunniteltu huippuunsa viritetyt kilpakengät. Ne ovat erittäin keveitä, välipohjassa on hiilikuitulevy ja välipohjan vaimennusmateriaali on kimmoisa ja auttaa yhdessä hiilikuitulevyn kanssa askelta singahtamaan eteenpäin mahdollisimman vähän energiaa kuluttaen. Kengät ovat huippuunsa viritetty suorituskyvyltään, mutta niiden kulutuskestävyys on heikompi muihin malleihin verrattuna. Nämä kaksi mallia edustavat laajan juoksukenkämalliston ääripäitä.  

Suurin osa juoksukengistä on suunniteltu käytettäväksi kaupunkiympäristöön, joissa asfaltoidut kevyen liikenteen väylät ja hiekkatiet ovat hallitsevia. Kengillä voi hyvin suunnata myös metsäpoluille, mutta vaativaan maastojuoksuun niitä ei ole suunniteltu. Tällä ajatuksella kengistä saadaan keveitä, hengittäviä ja istuvuus jalassa on mahdollisimman miellyttävä. Välipohjaan lisätään vaimennusta, jotta kenkä ottaa vastaan osan kovan alustan tuomasta rasituksesta jaloille.

Osa juoksijoista tarvitsee kengiltä kiertojäykkyyttä ja pronaatiotukea. Urheiluliikkeiden koulutetut myyjät osaavat arvioida mahdollista tuen tarvetta ja auttaa kengän ominaisuuksien valinnassa.

New Balance Fresh Foam X More on malliston vaimennetuin kenkä ja omimmillaan kovemmilla alustoilla.

Kengän istuvuus jalkaan

Kun kengän käyttötarkoitus on selvillä ja tiedetään millaista tukea juoksija kengältä tarvitsisi, niin voidaan siirtyä kengän valinnan yhteen tärkeimmästä osiosta: istuvuuteen. Kengän kärjessä tulisi olla pisimmän varpaan kohdalla noin 1- 1,5 cm tilaa. Liian pienet kengät aiheuttavat hiertymiä ja kovettumia jalkaterän ihoon ja rasittavat varpaan kynsiä. Kantapään ja keskijalan tulisi istua tiiviisti kengässä. Tuntuma on napakka, mutta kenkä ei saisi puristaa liian tiukasti mistään kohdasta, jotta jalkaterä pääsee liikkumaan askeleen aikana normaalin liikeratansa mukaisesti. Kantapään muoto vaihtelee ihmisillä suuresti. Osalla kantapää on ulkoneva ja muoto pyöreä, toisella taas hyvin suora. Kantapään tulisi pysyä kävellessä ja juostessa tukevasti paikoillaan. Jos kantapää nousee, on kenkä joko liian iso tai kantakapin malli ei ole sopiva. Koulutetut myyjät tuntevat kenkämallistot ja osaavat tarjota sopivia vaihtoehtoja kokeiltavaksi jalkaterän ominaisuuksien mukaan.

Artikkelin kirjoittaja on valmentaja Janne Ukonmaanaho

Tervetuloa asiantuntevalle kenkämyyjälle Team Sportiaan