Julkaistu

Lasten ja nuorten polkupyörän valinta

Lasten ja nuorten polkupyöriin kuuluvat kaikki pyörät 3-vuotiaan ensimmäisestä, apupyörillä varustetusta pyörästä oikeiden maastopyörien pieniin versioihin. Niille kaikille on yhteistä yksi asia: turvallisuus. Anna aina lapsen kokeilla pyörää ennen ostamista. Lapsen tulee aina voida pysäyttää pyörä, saada vähintään toinen jalka maahan, pysyä tasapainossa ja mikä tärkeintä, ulottua kunnolla molempiin ohjaustangon kahvoihin. Tule lähimpään myymälään, niin autamme sopivan pyörän valinnassa.

Lasten polkupyörät, 12″

12-tuumainen lastenpyörä, jossa on apupyörät, on ensimmäinen pyörä 3–5-vuotiaalle lapselle, jonka pituus on keskimäärin 90–105 cm. Kaikissa näissä pyörissä on tietysti jalkajarru. Tässä iässä pyöräily on pääasiassa leikkiä ja sitä kautta oppimista. Oikean kokoisen pyörän valinta on tärkeää, sillä muutoin pyöräilyn ilo ja erityisesti turvallisuus ovat vaarassa. Muista, että lapsen tulee aina pysty pysäyttämään pyörä, pysyä tasapainossa, saada vähintään toinen jalka maahan ja ulottua kunnolla molempiin ohjaustangon kahvoihin. Tämän kokoisissa pyörissä on lisäksi usein kauniita värivaihtoehtoja. Pyöräilyn tulee olla hauskaa.

Lasten polkupyörät, 16″

16-tuumaiset lastenpyörät sopivat tavallisesti 4–6-vuotiaille lapsille, joiden pituus on 100–120 cm. Tässä iässä lapsi alkaa pysyä tasapainossa ja oppia pyöräilemään kunnolla, jolloin apupyöriä voidaan vähitellen nostaa ylemmäs ja lopulta ottaa kokonaan pois. Turvallisuussyistä polkupyörissä on edelleen jalkajarru, mutta joissakin malleissa voi olla vaihteet. Lapsen mielestä se on varmasti hienoa. Oikean kokoisen pyörän valinta on erittäin tärkeää pyöräilyn oppimisen kannalta. Anna aina lapsen kokeilla pyörää ennen ostamista. Muista, että lapsen tulee aina pysty pysäyttämään pyörä, saada vähintään toinen jalka maahan ja ulottua kunnolla molempiin ohjaustangon kahvoihin. Jos polkupyörä on liian suuri, lapsi ei pysty käsittelemään sitä, jolloin kaatumisen ja vakavien tapaturmien riski kasvaa.

Lasten polkupyörät, 20″

Kun lapsi osaa pyöräillä ja on hieman kasvanut, 20-tuumainen pyörä on sopiva valinta. Se sopii tavallisesti 6–9-vuotiaille, joiden pituus on 115–140 cm. Turvallisuus on edelleen etusijalla, ja tästä syystä pyörän tärkeimpiä ominaisuuksia ovat jalkajarru, pysty ajoasento ja tasapaino. Pyörän tulee myös olla sopivan kokoinen. Muutoin lapsi ei pysty käsittelemään pyörää kunnolla, mikä voi lisätä sekä pieniä että suurempia kaatumisia. Myyjämme auttavat mielellään sopivan kokoisen polkupyörän valinnassa. Joissakin pyörissä on vaihteet ja kaikkein hienoimmissa malleissa myös etuiskunvaimentimet.

Nuorten polkupyörät, 24″

Nuorten polkupyörät ovat melko laaja tuoteryhmä. Se kattaa kaiken aina suurista lastenpyöristä, joissa tärkeässä asemassa ovat turvallisuusvarusteet, kuten jalkajarrut, pieniin maastopyöriin tai temppupyöriin, jotka ovat vain pienempiä versioita vastaavista aikuisten malleista. Useimmissa pyörissä on 24 tuuman renkaat, mutta joissakin malleissa voi olla 26 tuuman renkaat ja erittäin matala runko. 24-tuumainen pyörä sopii 8–12-vuotiaille tai 130–150 cm:n pituisille lapsille. Kuten muidenkin lastenpyörien valinnassa, pyörän sopivuutta lapselle tulee kokeilla edellä mainitulla tavalla.

Lasten polkupyörät, 20″, ulkovaihteet

20-tuumaisia polkupyöriä on saatavana myös ulkovaihteilla ja käsijarrulla, ja ne ovat usein maastopyörien pienempiä versioita. Vaihteisto, rungon materiaali ja vaimentimet vastaavat aikuisten pyörien varusteita, jolloin pyöräileminen on mahdollisimman mukavaa. Nämä pyörät sopivat lapsille, jotka osaavat pyöräillä hyvin ja jarruttaa tehokkaasti käsijarrulla jalkajarrun sijaan. Vähitellen maastopyörällä voi lähteä kavereiden kanssa metsään ja kilpailla paikallisessa nappulasarjassa.

Nuorten polkupyörät, 24″, ulkovaihteet

24-tuumaisia polkupyöriä on saatavana myös ulkovaihteilla ja käsijarrulla, ja ne ovat usein maastopyörien pienempiä versioita. Vaihteisto, rungon materiaali ja vaimentimet vastaavat aikuisten pyörien varusteita, jolloin pyöräileminen on mahdollisimman mukavaa. Maastopyöräilyn harrastaminen on kasvussa, ja 8–10-vuotiaat voivat ajaa maastossa siihen tarkoitetulla pyörällä. Kevyt maastopyörä, joissa on alumiinirunko, vaimennettu etuhaarukka ja laadukas vaihteisto, soveltuu niin oikeaan treeniin kuin ajeluun maastossa perheen ja ystävien kanssa.