Jääkiekkovarusteiden valinnassa tulee ottaa huomioon monta asiaa. Seuraavassa annamme joitakin vinkkejä ja neuvoja siitä, mitä jääkiekkovarusteita ostettaessa on hyvä huomioida. Myymälöidemme osaavat työntekijät auttavat myös sopivien varusteiden valinnassa. Katso alta myös koko-opas, joka auttaa oikean koon löytämisessä!

Luistimet

Luistimia useita erilaisia malleja. Tietyt mallit on tarkoitettu paljon harjoitteleville ja peleihin osallistuville pelaajille, jolloin luistinten tulee olla kovemmat, jotta ne kestävät niihin kohdistuvaa kulutusta. Luistinvalikoimasta löytyy myös retkille ja koululiikuntaan sopivia malleja.

Mailat

Uuden jääkiekkomailan pitäminen kädessä on hieno hetki. Oikeanlaisen mailan valinta on erittäin tärkeää tuntuman ja laukomisen kannalta, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota.

Kypärä

Kypärä on tärkein suojavaruste jääkiekossa, sillä kyseessä on erittäin fyysinen urheilulaji. Jääkiekkokypäriä on useita eri malleja, joissa on erilaisia istuvuuksia ja suojaominaisuuksia.

Hartiasuojat

Hartiasuojia on valittavana useita erilaisia mieltymyksistä riippuen. Kuten kaikissa varusteissa, materiaali ja ominaisuudet vaihtelevat hinnan mukaan. Tästä syystä valittavana on niin perinteisiä edullisempia suojia kuin kalliimpia, erikoisominaisuuksilla varustettuja suojia.

Kyynärsuojat

Kyynärpään satuttaminen on kivuliasta ja siitä voi seurata erilaisia vaivoja. Kaaduttaessa isku otetaan usein vastaan kyynärpäillä, joten suojien on tärkeää olla hyvin istuvat ja niiden tulee suojata hyvin. Valikoimamme suojat on valmistettu useiden vuosien kokemuksen pohjalta ja ne täyttävät nämä kriteerit.

Polvisuojat

Pidät polvet kunnossa valitsemalla sopivat polvisuojat. Varmista, että suojat ovat oikean kokoiset: hyvä polvisuoja on juuri sopiva, siinä ei ole kasvunvaraa.

Jääkiekkovaatteet

Suojien kanssa käytettävät tekniset vaatteet ovat vähintään yhtä tärkeät pelaamisen kannalta kuin muutkin varusteet. Myymälässämme voit valita juuri sinulle sopivat vaatteet.

Hanskat

Jääkiekkohanskat tuntuvat joustavilta ja taipuisilta ja suojaavat samalla hyvin. Suojaavuus ja joustavuus sekä kämmenosan materiaali ovat ne tekijät, jotka erottavat laadukkaat hanskat edullisemmista vaihtoehdoista. Edullisimmissa hanskoissa on usein pienempi suoja ja karkeampi materiaali kämmenosassa, mikä antaa hyvä liikkuvuuden, mutta heikentää tuntumaa mailaan.


Koko-opas


Luistimet

Aloita luistinten sovittaminen avaamalla luistinten nauhat kokonaan, jotta saat sovitettua jalan niihin paremmin. Työnnä jalkaterää eteenpäin luistimessa niin, että varpaat ulottuvat kärkeen. Kantapään ja luistimen takareunan välissä tulisi olla tilaa 5–10 mm. Vie sitten kantapäätä taaksepäin kantaosaan saakka. Solmi luistinten nauhat ja ota huomioon, että jalkaterällä ja varpailla tulee olla hyvin tilaa, mutta luistimen tulee istua tiukasti jalkapäydän kohdalta.

Useimmissa luistinmalleissa on eri tyyppisiä lestejä. Tavallisimmat ovat D- ja EE-lesti. D-lestissä on normaali leveys ja EE-lesti on leveämpi.

Mailat

Mailan valinta on varsin yksilöllistä, mutta valitessa tulee ottaa huomioon, että maila on oikean mittainen ja siinä on oikea joustavuus (kovuus). Mailan pituuden valintaan on muutamia ohjeita. Tavallisin niistä on, että mailan tulee ulottua leukaan seisottaessa luistimet jalassa. Toisen ohjeen mukaan mailan varren pituuden tulee olla 80 prosenttia käyttäjän vartalon pituudesta.

Jousto kertoo mailan jäykkyydestä. Joustovaihtoehdot ovat seuraavat: 35, 40, 45, 50, 60, 67, 70, 85 ja 100. Mailaa kokeiltaessa sitä tulee pitää ylemmällä kädellä kiinni siitä kohdasta, mistä maila aiotaan lyhentää. Monet kokeilevat mailan joustavuutta väärällä otteella, jolloin maila on lyhentämisen jälkeen liian jäykkä.

Suuntaa antavat ohjeet joustavuuden valintaan:  
Lapset ja juniorit 35–50
Vanhemmat juniorit 60–70
Seniorit 85–100

Kypärä

Koska jääkiekko on kontaktilaji, pää on tärkeä suojata kypärällä. Kypärää valittaessa on tärkeä valita sopiva koko ja varmistaa, että kypärä istuu hyvin päähän. Kun kypärä on sopivan kokoinen, kypärän reuna on 1–2 cm kulmakarvojen yläpuolella. Kypärässä tulee tietysti olla myös CE-merkintä. CE-merkintä tarkoittaa, että kypärä täyttää henkilökohtaisia suojavarusteita koskevan EY-direktiivin vaatimukset.

Kypärä tulee myös säätää niin, että se ei liiku päätä heilutettaessa. Leukahihnan tulee olla niin tiukalla, että se ei pääse liukumaan leuan päälle ja pysyy hyvin paikallaan leukakuopassa. Jos kypärään tulee halkeamia, se tulee vaihtaa uuteen välittömästi. Lasten ja nuorten kypärässä tulee olla kasvosuojus. Jos suojus on vahingoittunut tai taittunut, sitä ei tule oikaista, sillä se heikentää materiaalia, vaan se tulee vaihtaa uuteen. Jos kypärä on jo yli 3–4 vuotta vanha, se on hyvä vaihtaa uuteen.

Vartalosuojat

Helppo periaate vartalosuojien valinnassa on kiinnittää huomiota suojien reunoihin ja päällekkäisyyteen. Tämä tarkoittaa, että suojien tulisi mennä hieman toistensa päälle. Hartiasuojan tulisi ulottua housujen reunaan, housujen tulisi puolestaan ulottua hieman polvisuojien päälle ja polvisuojien tulisi ulottua luistinten läpän päälle. Sama periaate koskee kyynärsuojia, hanskoja ja kaulasuojusta.

Hartiasuojat

Hartiasuojissa tärkeintä on, että olkakupit ovat keskellä olkapäitä. Useimmissa malleissa on säädettävät hihnat, joilla suojan istuvuutta voidaan säätää. Hartiasuojien tulee olla sopivan kokoiset, niissä ei saa olla kasvunvaraa. Liian pienet tai suuret suojat voivat haitata pelaajan kehitystä ja mahdollisesti myös aiheuttaa vahinkoa, jos suoja ei ole oikein paikallaan taklauksen sattuessa. Suojissa tulee olla vahvike rinnan, selkärangan ja solisluun kohdalla.
Koko        Vartalon pituus keskimäärin
JR S           130–145 cm
JR M          145–160 cm
JR L           155–165 cm
S                160–170 cm
M               170–180 cm
L                180–190 cm
XL              190– cm

Kyynärsuojat

Kyynärsuojissa tärkeintä on, että kyynärpää tulee suojan kupin keskelle. Kun suojien hihnat on kiristetty, suoja ei saa pyöriä, tai se on liian suuri. Kyynärsuojien tulee peittää käsi hanskaan saakka, näin esimerkiksi lyönneistä tulevien vaurioiden riski vähenee. Kyynärsuojissa pätee sama periaate kuin hartiasuojissa: ne eivät saa olla liian suuret. Jos suoja on liian suuri, se voi vaikeuttaa pelaamista ja joskus jopa aiheuttaa vahinkoa pelaajalle, jos suoja ei ole kunnolla paikallaan esimerkiksi iskun sattuessa. 
Koko        Vartalon pituus keskimäärin
JR S           130–145 cm
JR M          145–160 cm
JR L           155–165 cm
S                160–170 cm
M               170–180 cm
L                180–190 cm
XL              190– cm

Polvisuojat

Polvisuojia koskevat samat ohjeet kuin muitakin suojia. Tärkeintä on, että polvilumpio on suojan kupin keskellä ja että suoja suojaa hyvin nilkkaan saakka. Suoja ei myöskään saa olla liian pitkä, sillä silloin luistimen reuna työntää suojaa ylöspäin ja polvilumpio ei pysy oikealla paikalla suojan kupissa. Kiinnitä suoja asianmukaisesti teipillä tai suojien kiinnittämiseen tarkoitetulla nauhalla. Polvisuojat eivät myöskään saa olla liian suuret tai pienet. Jos suoja ei pysy paikallaan, se voi häiritä pelaamista ja aiheuttaa myös vahinkoa, jos se ei pysy paikallaan iskun, kaatumisen tai taklauksen sattuessa.
Tuumakoko     Koko, cm    Vartalon pituus keskimäärin
9"                    23 cm            110–120 cm
10"                  25 cm            120–130 cm
11"                  28 cm            130–140 cm
12"                  30 cm            140–150 cm
13"                  33 cm            150–160 cm
14"                  36 cm            160–170 cm
15"                  38 cm            170–180 cm
16"                  41 cm            180–190 cm
17"                  43 cm            190– cm

Housut

Housujen tulee ulottua 3–5 cm polvisuojan päälle käyttäjän ollessa pystyasennossa. Housujen tehtävänä on suojata lantiota ja etureisiä. Housujen tulee olla sopivan kokoiset, niissä ei saa olla kasvunvaraa. Liian pienet tai suuret housut voivat haitata pelaajan kehitystä ja mahdollisesti myös aiheuttaa vahinkoa, jos suoja ei ole oikein paikallaan taklauksen sattuessa.
Koko        Vartalon pituus keskimäärin
JR S           120–135 cm
JR M          135–150 cm
JR L           150–160 cm
S                160–170 cm
M               170–180 cm
L                180–190 cm
XL              190– cm

Hanskat

Hanskat voivat olla väljemmät tai tiukemmat, mutta tärkeää on, että ne eivät ole niin löysät, että istuvuus katoaa. Varmista myös, että hanskojen ja kyynärsuojien väliin ei jää tilaa, sillä tämä kohta altistuu usein iskuille ja lyönneille. Sormien ei tule ulottua hanskojen kärkeen. Näin isku ei kohdistu sormenpäihin, jos iskeydyt jäähän tai kaukalon laitaan.
Tuumakoko     Koko, cm    Vartalon pituus keskimäärin
9"                    23 cm            105–125 cm
10"                  25 cm            115–135 cm
11"                  28 cm            130–150 cm
12"                  30 cm            145–160 cm
13"                  33 cm            155–170 cm
14"                  36 cm            165–180 cm
15"                  38 cm            180 cm