Vedenpitävä materiaali

Vedenpitävät materiaalit pitävät veden ja lumen kankaan ulkopuolella ja käyttäjän kuivana. Vedenpitävyys mitataan veden määrässä millimetreinä - montako millimetriä vettä materiaalin pinnalle voi tulla, ennen kuin vesi menee sen läpi. Vedenpitävät materiaalit valmistetaan joko laminoimalla kangas tai peittämällä se vedenpitävällä kalvolla. 

Vedenpitävyyden arvot: 10.000mm: Äärimmäisen hyvä vedenpitävyys, käytetään etupäässä tuotteissa, joiden tulee kestää äärimmäisiä olosuhteita. 5000mm: Erittäin hyvä vedenpitävyys. Käytetään tuotteissa, joilta vaaditaan erityistä vedenkestävyyttä, esim. sadevaatteissa, joiden tulee olla hyvin vesitiiviitä. 3000mm: Hyvä ja vahva vedenpitävyys. Käytetään yleensä tuotteissa, joiden kohdalla asiakkaalla on korkeat vaatimukset vaatteen suorituskyvystä ja laadusta.

Hengittävyys

Kun materiaali hengittää, se päästää läpi siten, ettei se jää iholle. Hengittävyys mitataan nopeudella, jolla hiki läpäisee materiaalin - montako grammaa hikeä materiaalin läpi pääsee yhtä kangasneliömetriä kohden 24 tunnin aikana (g/m2/d).

Hengittävä materiaali tehdään yleensä käyttämällä kalvoa, jossa on pienen pieniä reikiä. Nämä reiät ovat liian pieniä, jotta vesipisarat voisivat läpäistä ne, mutta tarpeeksi suuria päästääkseen ilmamolekyylejä ja siten myös hikeä lävitse.

 

Hengittävyyden arvot: Yli 3000 g/m2/d: Korkea hengittävyys, käytetään usein ulkoilu- ja retkeilytuotteissa ja muissa vaatteissa, joissa korkea hengittävyys on tärkeää. 800-3000 g/m2/d Kohtalainen hengittävyys. Materiaali hengittää, mutta vartalo pysyy edelleen kuivana. Alle 800 g/m2/d Alhainen hengittävyys. Usein esimerkiksi softshell-takeissa.

Teipatut saumat

Jotta voidaan varmistaa, että tuote on täysin vesitiivis, voidaan saumat peittää erityisellä teipillä. Teippi parantaa tuotteen käyttöominaisuuksia. Sitä käytetään sade- ja ulkoilutuotteissa.

Pesu

Tuotteet, jolla on vedenpitävyyden ja hengittävyyden kaltaisia erityisominaisuuksia, on tärkeää hoitaa oikein, jotta niiden korkea suorituskyky voidaan säilyttää mahdollisimman pitkään. Tuotteiden pesuohjeita on noudatettava tarkasti ja käytettävä hoitotuotteita, jotka on erityisesti suunniteltu tämänkaltaisille materiaaleille. Näin materiaalin kalvo kestää pidempään ja vaate säilyttää erityisominaisuutensa pidempään.

YLEISIMPIÄ VEDENPITÄVIÄ MATERIAALEJA

GORE-TEX

Gore-Texin salaisuus on erittäin ohut kalvo ja sen hämmästyttävät ominaisuudet. Kalvossa olevat mikroskooppiset huokoset ovat 20 000 kertaa pienemmät, kuin vesipisara, mikä tarkoittaa, että vesipisara ei läpäise vaatetta ja pääse kastelemaan asua. Huokoset ovat kuitenkin 700 kertaa suurempia kuin vesimolekyyli, mikä antaa materiaalille optimaalisen hengityskyvyn liikuntasuoritukseen. Tosiasiassa Gore-Tex -kalvo sisältää runsaat 1,4 miljardia huokosta neliösenttimetriä kohden. Vaikka Gore-Tex hengittää, antaa tämä suunnattoman hieno kalvo jopa 100% suojan tuulta vastaan.

Gore-Tex -kalvon vesipilariarvo vaihtelee hieman tuotteesta toiseen, mutta Gore-Tex-tuotteissa on aina muita vedenpitäviksi luokiteltuja kankaita korkeammat arvot. Gore-Tex ilmoittaa, että heidän kehitetyimmissä ulkoiluvaatteissa vesipilariarvo on vähintään 28.000 mm. 


DRYMAXX

DrymaxX on Haltin ja Raiskin oma vedenpitävä ja hengittävä materiaali.  DrymaxX on veden- ja tuulenpitävä sekä hengittävä materiaali, joka soveltuu käytettäväksi ankarissakin olosuhteissa. Materiaalin ominaisuudet määräytyvät DrymaxX-kalvon mukaan. DrymaxX-kalvo yhdistetään vaatteen pintakankaan ja /tai vuorin kanssa aina käyttötarkoituksen mukaan.

North Bend -tuotteet

Team Sportian omalla merkillä North Bendillä on myös useita vedenpitäviä tuotteita. Osa tuotteista omaa erittäin korkeat vedenpitävyys- ja hengittävyysarvot; jopa 10000/10000. Teipatut saumat lisäävät tuotteiden vedenpitävyyttä. Esimerkiksi North Bend Flex- ulkoilutakki ja -housu omaavat ulkoilutuotteista nämä ominaisuudet.

http://northbendsportswear.com/